Fugleskremsel

Med et fugleskremsel slipper du en masse fugleskitt og reir på steder du ikke vil ha dem. Uansett om det dreier seg om en nedsølt brygge, rovfugler som truer husdyrene dine eller en pipe som tettes igjen, kan du avverge problemet. Les gjerne guiden vår med forebyggende tiltak lenger ned på siden.

Populära produkter

-17%
-9%
-26%
-14%

Viser alle 10 resultater

-17%
-14%
-9%
-26%

Hurtigguide: Velg riktig fugleskremsel

Trenger du et fugleskremsel, en fuglesilhuett eller fuglepigger for å bli kvitt fuglene? Her går vi gjennom fordelene med de forskjellige produktene og hvordan du oppnår best effekt med dem.

  • 1. Flyvende fugleskremsel – skremmer de fleste fugler

Flyvende fugleskremsler imiterer rovfugler og beveger seg realistisk i luften. Dermed skremmes fugler bort på stor avstand. En fin bieffekt er at også smågnagere kan oppleve rovfuglen som skremmende, og dermed gå i skjul.

Modellen består av en drake som er montert på en lang, bøyelig stang. Helt øverst sitter en roterende topp som gjør at fugleimitasjonen beveger seg naturlig i vinden. Stangen kommer i ulike lengder. Det er først og fremst behovet for å komme opp fra bakken som avgjør hvilken lengde som er best.

Passer for deg som: Flyvende fugleskremsel passer for deg som har problemer med fugler over et større område. Fordelen er at dette skremselet beveger seg i luften, og dermed skremmer bort andre fugler lenge før de kommer nært. Dette er i motsetning til andre fugleimitasjoner som fuglene ikke oppdager før de har kommet mye nærmere.

En annen fordel er at fugleskremselet beveger seg uregelmessig i vinden, slik at fuglene har problemer med å venne seg til det.

  • 2. Fugleimitasjon

En fugleimitasjon kan for eksempel se ut som en ugle, og settes ut for å skremme vekk andre fugler. Imitasjonen kan blant annet settes på en brygge, en terrasse eller en båt. For å skape en bedre effekt, har disse ofte et bevegelig hode.

Passer for deg som: Fugleimitasjoner kan brukes der et flyvende fugleskremsel vil ta for mye plass. Dessuten kan den brukes for å få en mer målrettet effekt på et spesifikt sted. En bestselger er uglen med et bevegelig hode. Den har også gjort det bra i tester.

  • 3. Fuglepigger – unngå at fuglene setter seg

Fuglepigger er ca. 20 cm lange pinner som sitter på et flatt feste. De kan settes nesten hvor som helst, og hindrer fuglene fra å sette seg, ettersom pinnene gjør det vanskelig for dem å lande. De fleste fuglepiggene kan festes i hverandre, og dermed skape en lengre beskyttelse.

Passer for deg som: Fuglepigger passer for deg som har problemer med at fugler setter seg på et spesifikt sted. Det kan for eksempel være at de ofte sitter på balkongrekkverket og bæsjer, eller at de eventuelt setter seg inn under hustaket. Piggene skremmer ikke bort fuglene generelt, men beskytter spesifikke steder.

  • 4. Fuglegel – hindrer fuglene i å sette seg

Fuglelgel har samme funksjon som fuglepigger. Gelen smøres ut på flater hvor man ikke ønsker at fuglene skal sette seg. Flatene blir klebrige, noe fuglene synes er ubehagelig og dermed resulterer i at de ikke setter seg. Gelen bør ikke brukes der mennesker kan komme til å plassere hender eller føtter.

Passer for deg som: Fuglegel holder måker, kråker samt duer borte fra et spesifikt sted. Passer godt på lyktestolper, vannbord og skorsteiner. Gelen må imidlertid ikke brukes i nærheten av småfugler. Den bør heller ikke brukes der mennesker kan sette hendene sine.

  • 5. Fuglesilhuetter – unngå at småfugler flyr inn i vinduet

Fuglesilhuetter monteres på vinduer og andre glassflater. Der skremmer de vekk småfugler, slik at de ikke flyr inn i glasset og skader seg. Det vanligste er svarte, selvklebende silhuetter som ligner på spurvehauker. Grunnen til det er at spurvehauken er den vanligste fienden til småfuglene.

Passer deg som: Flyr småfugler ofte inn i vinduet ditt og blir skadd? Da bør du bruke fuglesilhuetter som enkelt skremmer dem bort.

Problemer som et fugleskremsel løser

  • Fugleskitt – på biler, terrasser, båter m.m.
  • Fugleskrik – særlig ved kysten kan fugleskrikene være høye og irriterende
  • Stjeler mat – spis ute i fred og ro uten fugler som flyr i sirkel over deg i håp om å få seg en matbit
  • Flyr inn i vinduet – skrem fuglene bort slik at de ikke skader seg

Skrem fuglene bort på den mest effektive måten

Å bruke et fugleskremsel eller en fugleimitasjon er en måte å skremme bort fugler på. Men resultatene kan variere mye avhengig av hvilket forarbeid du gjør.

Bytt plassering regelmessig: Fugler er smarte dyr og lærer seg raskt hva som utgjør en reell fare og ikke. Fugleskremselet gir derfor best effekt hvis det flyttes noen ganger i uken.

Plasser fugleskremselet på en naturlig måte: Grunnen til at fugleskremsel gir bedre effekt enn skranglende blikkbiter, er at de ligner på rovfugler. Men da må de også oppføre seg som nettopp rovfugler. En ugle pleier for eksempel å sitte relativt høyt oppe og spane etter et bytte. Dette også når den har ryggen mot et tre eller en husvegg. Det gjelder altså både å ha en naturtro fugleimitasjon, og å sette den ut slik at den fremstår som naturtro.

Sett ut senest i mars: Det er betydelig lettere å skremme bort fugler før de har rukket å bygge seg reir. Siden hekketiden vanligvis varer fra tidlig april til slutten av juli, gir det altså best effekt om man begynner å holde fuglene borte fra senest i mars.

Fjern påbegynte fuglereir: Forsøk å lokalisere påbegynte fuglereir og fjern dem. Sjekk etter et par dager at ikke et nytt reir er påbegynt på samme sted. En del fugler vil gi opp med en gang, mens andre er betydelig mer innstilt på å bygge reir på ett spesifikt sted. Dette må gjøres før hekkingen, ettersom fuglereir er ulovlige å røre i denne perioden.

Fjern reirmaterialer: Fjern småkvister og annet «reirmateriale» fra hagen. Det gjør det ikke like innbydende for fuglene å bygge reir der.

Ikke mat: Det kan virke som en selvfølge at man lokker til seg fugler hvis de mates. Men husk at selv om du bare mater småfugler, kan det også lokke til seg større fugler. Sjekk også søppelkassen, og se om fuglene kan få tak i matavfall på andre måter.

Snorer på taket: Hvis du setter opp snorer som krysser hverandre på taket (fra møne til skorstein), blir det vanskeligere for fuglene å lande og bygge reir.

Fredet periode om våren

I hekketiden (vanligvis fra begynnelsen av april til slutten av juli) må verken egg eller reir røres. Man må heller ikke forsøke skremme fuglene bort fra reiret sitt. Det er ikke ulovlig å sette opp fugleskremsel eller fugleimitasjoner, men det må altså ikke gjøres på en slik måte at det forstyrrer fuglene i reiret sitt.

Generelt sett bør man forsøke å skremme bort fuglene før hekketiden, siden det er betydelig vanskeligere å skremme dem bort når de først har bygd seg et reir. Da kommer fuglene til å beskytte reiret og ta betydelig høyere risikoer enn på andre tider av året.

Ofte stilte spørsmål

Kan fugleskremsel settes opp hvor som helst?

Nei, fugleskremsel bør hovedsakelig settes opp på egen eiendom. Det samme gjelder ved brygger i tilknytning til egen eiendom. Man skal aldri sette opp fugleskremsel i et offentlig område eller på andres eiendom. Hvis det skal settes opp i fuglenes naturlige miljø, bør du søke om lov.

Hvorfor gir fugleskremsel og fugleimitasjoner best resultat?

Først og fremst handler det om å skremme bort fuglene før de har begynt å bygge reir. Derfor bør produktene settes opp senest i mars, siden hekketiden vanligvis starter i begynnelsen av april. Det er viktig å kombinere fugleskremsel med forebyggende tiltak, som for eksempel å fjerne påbegynte reir, småkvister i hagen og ikke legge ut fuglemat.