Husbukk » Ultimate Guiden

husbock

Husbukk er en billetype som tilhører trebukkfamilien. I Norge finnes husbukken hovedsakelig langs sørlandskysten, i indre fjordstrøk langs vestlandskysten og innover i landet i gamle Telemark. Ser du utenfor Norges grenser, kan du også finne husbukker i Asia, Europa, Nord-Afrika og Nord-Amerika. 

For å finne ut om det er husbukk som har flyttet inn, kan du lytte etter «knaskelyder» i treverket i vegger og tak. Det er her larvene lever. Disse kan utgjøre skader som kan bli så store at de ødelegger et helt hus. 

Ved mistanke om et husbukkangrep bør du umiddelbart ta kontakt med forsikringsselskapet ditt og nærmeste skadedyrkontrollfirma. Noen forsikringsselskaper har spesielle regler om erstatning ved sanering, og noen ganger også for reparasjoner som kan være nødvendig som følge av et husbukkangrep.

Hurtigguide

  • larvene lever i bartrevirke til de er voksne 
  • husbukken kan ødelegge et helt hus
  • lytt etter en knitrende lyd 
  • se etter merker og flyvehull
  • sjekk om forsikringen dekker husbukkangrep 
  • forebygge ved å male (hovedsakelig trehus) 
  • dekk alle utendørsventiler med netting 
  • hold et ekstra øye med loft og takstoler 
  • kontakt et skadedyrkontrollfirma ved omfattende skader 
  • behandle med bekjempelsesmidler ved mindre skader

Fakta om husbukk

Arten husbukk tilhører trebukkfamilien, som igjen tilhører insektslekten biller, hvorav det finnes om lag 35 000 arter. Hus som er bygget med mindre motstandsdyktig tømmer, som yteved, ligger i risikosonen for husbukkangrep, da det er et lettere materiale å tygge gjennom enn kjernetømmeret som eldre trehus vanligvis bygges av. 

Dessverre kan husbukklarvenes skader være omfattende før de oppdages. Dette er fordi husbukklarvene vanligvis lever på loft og takstoler, hvor de verken sees eller høres. I tillegg gnager de kun på treverkets yteved, noe som gjør at det ytre laget forblir urørt. På sikt kan dette føre til at treverket mister bæreevnen, og at hele konstruksjonen ødelegges.

Adferd 

Larvene lever både i og av trevirke fra furu og gran, da disse tresortene er lette å ta seg igjennom og gnage i stykker. Inne i treverket danner larvene lange, svingete ganger hvor de kan være i flere år før skadene blir synlige på overflaten. Det er kun i voksen tilstand at husbukken kommer ut gjennom små, ovale luftehull som måler ca. 3 x 6 millimeter, og som derfor er svært vanskelig å oppdage. 

For at husbukken skal kunne formere seg, trenger den varme. Men til gjengjeld kan én enkelt hunn legge flere hundre egg i veden. Da tar det ikke lang tid før neste generasjon med husbukker er på plass. Som et forebyggende tiltak kan du gi huset så god og effektiv ventilasjon som mulig, samtidig som du holder litt ekstra øye med eventuelle loft og takstoler.

Utseende

Husbukken er et seksfotet dyr med lange antenner, kraftige bakbein og (ubrukelige) vinger. Den er mørkegrå til gråbrun i fargen og er omtrent 7–25 millimeter lang. Siden den ikke kan fly, forflytter den seg ved å klatre, noe den enkelt gjør selv på glatte og bratte, vertikale flater. 

Levemåte

Husbukken er mildt sagt et fryktet insekt, siden angrepet kan forårsake enorme skader. På stedene hvor husbukken hor forsynt seg, er det ofte spor etter et lysegult boremel. Hvis dette kommer i kontakt med fukt, kan det svelle og få trevirket til å sprekke også andre steder. 

Siden larvene foretrekker tørt, varmt treverk, finnes de vanligvis innendørs. Men de kan også overleve utendørs, hvor de vanligvis bor i tette planker eller telefonstolper som varmes opp av solen i sommersesongen. Når temperaturene i treverket faller til rundt 12 grader, går larene i dvale. 

Utbredelse

Husbukk forekommer hovedsakelig rundt kystlandskapet fra Kristiansand og opp mot Porsgrunn og innover i Telemark. Disse skadedyrene kan også herje langs flere av fjordene oppover på Vestlandet. 

Selv i andre deler av verden, som i Nord-Amerika, Asia og Europa, kan husbukk forekomme relativt hyppig. Selv der bor den hovedsakelig i trehus bygget av bartrevirke. 

Reproduksjon 

Voksne larver vil ha en temperatur på minst 25 °C for å være aktive. Det betyr at spredningen kun skjer enkelte år. Det skjer i forbindelse med at de forlater et hus som de har bodd i og gjort skade på i flere år. 

Høysommeren er perioden der husbukken svermer. Dette skjer når de bryter seg ut av treverket og flyr bort for å finne en hunn å pare seg med. Det er også i utgangspunktet den eneste tiden på året hvor hannene er synlige. Hunnene er også mer aktive ved å blant annet legge egg. 

Én enkelt hunn kan klekke opptil fire hundre egg. De legges vanligvis i sprekker og hulrom i treverket, noe som nås ved hjelp av et langt eggleggingsrør. Eggene blir fort til larver som umiddelbart trenger mat, noe som gjør at flere hundre larver kan begynne å gnage på veden samtidig. Dette pågår til husbukkene er i stand til å fly. Da graver de seg ut gjennom små luftehull i veden for å nok en gang finne noen å pare seg med.

Forebyggende tiltak

Rengjør og hold rent: Det viktigste for å holde sølvkre unna er å ha det rent hjemme. Støvsug, tørk støv og hold det rent på oppvaskbenken. Dette reduserer muligheten dens til å finne mat.

Plukk opp klær, bøker og blader fra gulvet. Dette er mat for skjeggkre.

Rødseder: Rødseder utsondrer en duft som holder sølvkre, møll og visse andre insekter på avstand.

Hvis du ønsker en høy konsentrasjon, kan du bruke rødsederolje. Den kan for eksempel strykes på gulvlister eller sokler for å holde insektene borte fra et rom. Oljen vil imidlertid fordampe i løpet av kort tid.

For langvarig beskyttelse anbefaler vi treblokker eller trekuler av rødseder. De skiller sakte ut duften som holder insektene unna. Disse brukes først og fremst som et forebyggende tiltak, mens oljen brukes når man har oppdaget en populasjon.

Rødseder avgir lukt og anbefales derfor ikke i matskap eller på andre steder hvor du oppbevarer matvarer. Treblokkene kan også forårsake misfarging. Hvis de brukes i et klesskap, er det en fordel å ha dem i en tynn tøypose. 

Tett sprekker: Sølvkre kryper gjerne inn i små sprekker og kriker og kroker. Se over bad, vaskerom og kjøkken for å finne hulrom og sprekker som sølvkreet kan trives i. Hvis det er mulig, bør disse tettes igjen. Det er også i sprekker og på lignende «beskyttede steder» at hunnen legger egg.

Hold baderommet tørt: Med en baderomsvifte trekkes fuktigheten raskt ut av rommet. Ellers kan fukten være igjen lenge, noe som skaper et ideelt miljø for sølvkre. De vil gjerne ha minst 70 % luftfuktighet.

Ventilasjon: Siden sølvkre ikke kan formere seg hvis miljøet er for tørt eller kaldt, er lav luftfuktighet en klar måte å holde bestanden nede på. Dette kan i visse tilfeller oppnås med lufting.

Ved mistanke om husbukk

Generelt kreves det flere generasjoner husbukker for at trevirket skal bli fullstendig ødelagt. Når treverket er rundt 60–70 år, mister det viktig næringsinnhold. Da kan tiår med gnagende larver flytte seg til et nytt bygg med friskere bartrevirke. 

Man skulle kanskje tro at et eldre hus garantert er fritt for husbukk, men det er dessverre ingen garantier. Spesielt ikke hvis huset bygges om med nytt treverk. 

  • Ved mistanke om angrep fra husbukk:
  • Lytt etter en «knirkende» eller «raspende» lyder 
  • Se etter spor og/eller boremel 
  • Se etter små flyvehull 

Ovennevnte er vanlige tegn på en husbukkangrep. Hvis du finner ett eller flere av disse tegnene, kan du prøve å stikke en skarp kniv inn i treet for å se etter eventuelle hulrom og passasjer. Du kan også slå lett med en hammer og lytte etter en hul lyd. Det kan til og med være nødvendig å kutte deler av treet fra hverandre for å være virkelig på den sikre siden. 

Det er viktig å kontakte folk i nabolaget når en husbukk oppdages, da disse skadedyrene ofte sprer seg til tilstøtende hus.

Forebyggende tiltak 

Dessverre er det ikke mulig å hindre besøk fra enkelte skadedyr, deriblant husbukk. Det er imidlertid mulig å gjøre forebyggende og beskyttende tiltak ved å bruke bekjempelsesmidler som forhindrer angrep og dermed skader. 

Ved mindre angrep kan du fjerne det angrepne trevirket og brenne det umiddelbart. Dersom angrepet er av en mer omfattende karakter, bør du søke profesjonell hjelp, da det med stor sannsynlighet kan bli aktuelt med en sanering. 

Dessuten kan du

Mal fasaden: Vedlikehold trefasaden din med maling og dekk sprekker, slik at du gjør det vanskelig for hunnene å legge eggene sine 

Se etter flyvehull og boremel: Husbukken graver ovale luftehull hvor det ofte er rester av finfordelt boremel

Lytt etter knitrende lyder: Når husbukken gnager, oppstår det en knirkende eller raspende lyd 

Bruk insektsnetting: Dekk alle ventilasjonsåpninger med insektsnetting for å hindre at husbukken kommer inn i treverket 

Trykkimpregnert treverk: Bruk trykkimpregnert tre når det er åpenbar fare for husbukkangrep, da de vanligvis lar denne typen trevirke være

Bli kvitt husbukken

Ved mindre skader kan du prøve spesielle beskyttelsesmidler beregnet for skadedyrbekjempelse. Prøv å finne sprøytemidler som er godkjent av Miljødirektoratet, og gjenta behandlingen minst to ganger.

Ved omfattende skader kreves vanligvis en like omfattende sanering. Det avhenger imidlertid av omfanget og plasseringen av angrepet. I noen tilfeller kan det brukes giftgass for å fjerne det angrepne tømmeret. 

Sanering eller gassing 

Ved sanering brukes vanligvis et flytende trebeskyttelsesmiddel som har en holdbarhet på ca. 20 år. Dersom hele bjelkelaget er tilgjengelig, brukes vanligvis et flytende middel som er lett å påføre i sprekker og hulrom. Dersom deler av bjelkelaget er utilgjengelig, kan gassing eller varmebehandling være nødvendig. 

Riving 

Dersom skadene er så omfattende at ingen av de ovennevnte metodene hjelper, kan det bli aktuelt å rive hele ned hele bygget. Det er også viktig at alt trevirke som fjernes brennes umiddelbart for å hindre spredning.

Obs! Uansett tiltak bør du kontakte forsikringsselskapet ditt for å sjekke om du kan få erstatning for husbukkplager.

FAQ – vanlige spørsmål

Hva kan jeg gjøre for å unngå husbukkangrep?

Dessverre er det ingen garantier, det finnes kun tiltak. Det er i hovedsak omfanget og plasseringen av skadene som avgjør om det kreves profesjonell hjelp, eller om du kan fikse problemene på egenhånd. Dessverre er det ingen garantier, det finnes kun tiltak. Det er i hovedsak omfanget og plasseringen av skadene som avgjør om det kreves profesjonell hjelp, eller om du kan fikse problemene på egenhånd.

Hvordan vet jeg at det er husbukk som har angrepet treverket?

Husbukk angriper hovedsakelig myke tresorter, som gran og furu. Noe som ofte avslører disse fryktede skadedyrene er de små, ovale flyvehullene (5–8 millimeter) som voksne bukker bruker for å fly ut av en angrepet bygning for å sverme. Ved hullet kan det også være lyst boremel, og hullene er ofte litt «flikete» i kantene.

Finnes det husbukk i hele Norge?

Husbukk finnes i store deler av landet, men sies å skinne med sitt fravær i de nordlige delene og i store deler av Trøndelag og Innlandet. De bor hovedsakelig langs kysten fra Kristiansand videre opp mot Porsgrunn. For å være aktive krever de varme, noe som gjør at reproduksjonen kan stå stille i flere år.

Er det bedre å kjøpe et gammelt hus enn et nybygd hus?

Det er aldri mulig å gi noen garantier, men husbukken angriper sjeldent trykkimpregnert eller hardt tre, som oftest brukes i bygging av nyere hus. Å kjøpe et ikke-ombygd eller påbygget trehus av eldre modell kan derfor være en god idé i denne forbindelsen.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (24 votes)