Flue » Ultimate Guiden

fluga

Med sommeren kommer også fluene. Fluene som surrer omkring innendørs eller rundt uteplassen når vi skal spise, kan jo oppleves irriterende for mange av oss. Fluer er faktisk den største årsaken til at uteserveringer rammes av matforgiftninger som E. coli og salmonella.

Fluer er nemlig ikke bare glad i maten vår, men også i mindre hyggelige substanser som søppel, råtne kadaver, slakteavfall og gjødsel. Det gjør at de ikke bare er irriterende, men også potensielt farlige for helsen vår.

Når sommeren begynner å gå mot slutten, kan vi plutselig få veldig mye fluer inn i hjemmene våre. Mange av oss opplever problemer med fluer innendørs på denne tiden av året fordi fluene søker seg inn i hjemmene våre for å lette etter et sted å overvintre.

Men det finnes en del effektive måter å holde fluene borte på. Vi gir deg noen tips og råd og går gjennom hvordan du på best mulig måte kan holde fluene på avstand slik at du kan nyte sommeren uten å la fluene forstyrre deg.

Hurtigguide: Flue

Beskytt: Insektsnetting foran dører og vinduer er den mest effektive måten å holde fluer og andre insekter borte fra hjemmet på. Det finnes også egne modeller for barnevogner m.m.

Bekjemp: Bekjemp fluer med fluefeller (limfeller), insektsspray og fluefangere med UV-lys. En enslig flue drepes enklest med en fluesmekker. Fluefellene og fluefangerne kan brukes for å aktivt bekjempe insekter døgnet rundt.  

Forebygg: Problemet med insekter i hjemmet reduseres ved å holde det rent. Dette gjelder først og fremst kjøkkenet, der rester og smuler ellers lokker til seg flere ulike insekter.

Fakta om fluer

Det finnes mer enn 100 000 fluearter i verden. I Norge forekommer omtrent 3000 av disse. Vanlige arter i Norge er husflue, spyflue, bananflue og loftsflue.

Husfluen er den vanligste fluen i hjemmene våre. Det er av verdens mest utbredte dyrearter, og den sprer også en rekke sykdommer. Når fluen bryter ned maten sin, støter den opp spytt som kan inneholde en rekke smittebærende bakterier som spres videre gjennom spyttet. Husfluen blir 5–8 mm lang og lever i 15–30 dager. Den har en grå mellomkropp med fire mørke striper og en gul eller beige bakkropp. De lever av råttent og dødt organisk materiale, for eksempel avføring og kjøkkenavfall.

Den blåsvarte spyfluen legger eggene sine i døde dyr eller andre råtne organiske materialer, for eksempel i ost eller avføring. Eggene klekkes i løpet av et døgn, og deretter borer larvene seg ned i maten. Etter er en uke er de fullvoksne og forlater da kadaveret. Spyfluen har ikke kjever og suger i stedet i seg maten. For å få i seg maten spruter den ut en fordøyelsesvæske på for eksempel en kjøttbit. Når kjøttet løses opp av væsken, kan spyfluen suge i seg løsningen som dannes. Spyfluer kan bære mange bakterier. I gjennomsnitt finner man tre ganger så mange mikroorganismer på spyfluer som på husfluer.

Bananfluen, som også kalles fruktflue, tiltrekkes blant annet av overmoden frukt og matrester. De legger gjerne egg blant frukten og formerer seg deretter raskt. Bananfluen trives i romtemperatur og har en livslengde på omtrent en måned.

Loftsfluen ligner på husfluen, men er en type spyflue. Loftsfluen utgjør ingen helserisiko og formerer seg kun utendørs, hvor de legger eggene sine på bakken. De nyklekte larvene borer seg deretter inn i meitemark, hvor de utvikles videre. Mot slutten av høsten søker de seg innendørs for å finne et sted å overvintre, gjerne i loftsrom. Hvis de finner et kjølig overvintringssted, kan de sitte stille fram til våren. Men hvis det er et varmere sted, blir de mer aktive, og det er da vi kan finne dem innendørs. Loftsfluene liker høyt beliggende hus, og de søker seg gjerne tilbake til samme hus år etter år.

Fluene har en viktig rolle i økosystemet som pollinatorer. Fluene tilhører insektsordenen tovinger, noe som innebærer at de bare har ett sett med vinger. Dette skiller dem fra andre insektsordener. De skiller seg også ut ved at antennene deres er kortere enn hodene deres. Verdens største flue er 7 cm lang, og verdens minste flue er 0,4 mm. Fluer har fasettøyne som er plassert på de bevegelige hodene deres. De har en munn som er tilpasset for å stikke ut slik at de kan suge i seg maten sin.

En fluehunn kan leve i opptil en måned, og i løpet av den tiden kan hun produsere ca. 500–1000 egg – noen hundre om gangen. Larvene klekkes i løpet av et døgn. Hvis de har god tilgang til mat og varme, gjennomgår de forpupping bare noen dager senere. Den nye generasjonen fluer er dessuten i stand til å formere seg allerede 36 timer etter at de har forlatt puppene sine. Hvis man har uflaks, kan det at et par fluer forviller seg inn i hjemmet ditt altså være nok til at man rammes av en stor invasjon i løpet av en uke.

Hvordan blir man kvitt fluene?

Fluefeller: Å holde fluene borte fra matvarene sine er så klart første prioritet, men det er ikke alltid så lett. Spesielt ikke hvis man sitter ute og spiser. En litt avsides plassert fluefelle med tilpasset lokkemiddel pleier som regel å løse problemet. Innendørs kan man sette opp limfeller. Disse finnes blant annet som spiraler som kan henges opp i taket eller i en vinduskarm. De fås også som selvklebende remser som kan festes direkte på vinduene.

Hold det rent og sett bort matvarer: Man kan også forebygge mye ved å holde det rent i og omkring hjemmet, gå ut med komposten og søppelet ofte, pakke inn alle matvarer godt, og ikke la matvarer stå framme unødig.

Insektsnetting: Å spenne opp insektsnetting over dører og vinduer er en effektiv måte å holde fluene ute på. Ved hjelp av en insektsnetting kan du holde dører og vinduer åpne på varme sommerdager og -netter uten å behøve å være urolig for å få inn fluer.

Tett huset: Pass på å tette rundt vinduer og dører, ved takskjegg, kabelgjennomføringer og lignende for å forhindre at fluene tar seg inn.

Fluesmekker: Den gode gamle fluesmekkeren er jo en velutprøvd metode.

Støvsuger: Et alternativ til fluesmekkeren kan være støvsugeren. Det fungerer fint å gå på fluejakt med støvsuger.

Insektspray: I løpet av sommerhalvåret kan noen fluekolonier eksplodere i antall. Da kan det være nødvendig å bekjempe insektene for å holde antallet nede. Insektspray er en rask og effektiv måte å bekjempe fluer både innendørs og utendørs på. Du sprayer ganske enkelt der du oftest ser at fluene sitter, og snart kommer fluene til å dø i raskt tempo.

Spørsmål og svar

Kan alle fluer bekjempes på samme måte?

Limfeller og UV-feller kan fange flere forskjellige slags fluer. Men bekjempelsen blir mer effektiv når man vet hvilken art det er snakk om. Bananfluer bekjempes for eksempel med bananfluefeller, mens vannfluer først og fremst bekjempes ved å la jorden i blomsterpottene tørke ordentlig.

Er norske fluer farlige?

Fluer er mer irriterende enn farlige. Derimot klassifiseres de som skadedyr som kan spre sykdommer. De kan også ødelegge matvarer ved å legge egg i matemballasjen.

Hvordan bekjemper man fluer i vinduet best?

Med en vindusfelle (limfelle) fanger man fluene effektivt. Et alternativ er å bruke en fluepenn og lage en strek der fluene pleier å være. Hvis de kommer til den usynlige streken, får de i seg en gift som gjør at de dør. Fordi dette er en gift, bør ikke pennen brukes hvis husdyr eller barn kan komme til å berøre overflaten.

Kan støvsugere brukes til fluebekjempelse?

Ja, hvis du skal bekjempe en større mengde fluer, kan støvsugeren brukes.

Hvordan oppdager man et flueangrep?

Den absolutt vanligste måten å oppdage fluer på, er at man ser dem. Man kan også oppdage avføring på for eksempel vinduskarmen.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (30 votes)