Bananfluer » Ultimate Guiden

bananfluga

Alle har vel av og til opplevd at kjøkkenet plutselig blir invadert av bananfluer. Men hvor kommer de egentlig fra, og hvordan blir man kvitt dem?

Bananfluene svermer ofte rundt fersk frukt og ved søppelbøtter. Disse småfluene kan plutselig øke eksponentielt i visse perioder i løpet av året. Bananfluene lever overalt i den norske naturen, og på sensommeren og høsten leter de seg gjerne inn i husene våre for å legge egg og forplante seg blant frukt og matrester. Når du kjøper frukt i butikken, er det også vanlig å få med seg bananfluer hjem, siden det kan finnes egg gjemt blant frukt, som snart klekkes og begynner å forplante seg enda mer.

Bananfluene forplanter seg i et utrolig tempo, og noen få fluer kan raskt bli flere hundre. En hunn kan faktisk legge opptil 500 egg i løpet av en drøy uke, så det er ikke rart at det plutselig dukker opp massevis av bananfluer i kjøkkenet ditt på veldig kort tid.

Bananfluer elsker varme, moden frukt, gammel mat, søppel og halvtomme vinflasker. De er jo egentlig ikke farlige, og de gjør heller ingen skade i hjemmet, men det er kanskje ikke så hyggelig med flere tusen egg på fruktfatet. Siden de formerer seg så raskt, er det ikke så lett å bli kvitt dem. Men det finnes faktisk en hel del knep man kan benytte seg av. Les videre for å dra nytte av tipsene våre om hvordan du unngår invasjoner av banan

Hurtigguide: Bananflue

Har du irriterende bananfluer i hjemmet? Følg vår hurtigguide for å enkelt fjerne dem fra hjemmet ditt.

Bekjemp bananfluer med …

Bananfluefelle: Det finnes et par forskjellige modeller av bananfluefeller. De har derimot samme funksjon. I en beholder er det en væske som bananfluene tiltrekkes av. Når de kommer til beholderen, drukner de i væsken.

Et alternativ er å ha et limlokk som kan byttes ut, og som gjør at væsken holder seg lenger. Disse fellene er den beste måten å få bort bananfluer på. Men husk at renhold bør skje samtidig som fellene settes ut.

Insektsspray: Insektsspray kan også brukes for å bekjempe bananfluer. Spray direkte på insektene på for en «knock down»-effekt. Kan også sprayes i sprekker og på steder hvor insektene ofte forekommer.

Fluepenn: Lag en strek med fluepennen der du ikke vil at bananfluene skal passere. Dette kan for eksempel gjøres i vinduskarmer. Hvis fluene setter seg på giften, kommer de til å dø. Brukes først og fremst for å beskytte spesifikke deler av hjemmet. For å bli kvitt bananfluene i hele hjemmet, anbefales først og fremst feller for bananfluer.

Forebygg problemer med bananfluer

Ta bort maten: Den absolutt beste måten å få bort bananfluer på er å gjøre maten de leter etter utilgjengelig. Hvis du får problemer med bananfluer, bør ikke frukt ligge framme og oppvaskbenken bør alltid holdes ren.

Vær nøye med søppelhåndtering: I tillegg til gammel frukt og andre matvarer, kan bananfluer også tiltrekkes av matrester i søppelet. Pass på at du bruker tettsittende lokk, og oppbevar beholderne i skap. Det er også lurt å kaste restavfallet flere ganger i uken.

Bytt ut potteplantene: Enkelte potteplanter tiltrekker seg bananfluer mer enn andre. Ved problemer med bananfluer blir det tydelig hvilke planter fluene trives i. Bytt ut disse med andre potteplanter, eller sett disse på et annet sted så lenge problemet vedvarer.

Fakta om bananfluer

Bananfluen har fått navnet sitt på fordi den ofte finnes ved frukt. Den har en livslengde på rundt én måned og utvikles fra egg til larve til puppe før den blir en fullt utviklet flue. Prosessen fra egg til flue tar ca. åtte dager. Til tross for den korte livslengden, rekker den å produsere mange egg og forplante seg mye i løpet av den tiden. Bananfluen trives i romtemperatur.

Bananfluens kropp er gulbrun med svarte ringer rundt magen, og øynene er mursteinsrøde. Hannenes kropp er mørkere på baksiden, og den har en svart flekk på bakkroppen. Bananfluens utseende er vanskelig å se tydelig siden den er såpass liten. Hunnen blir bare rundt 2,5 mm lang, og hannene noe mindre.

Hvordan kan jeg forebygge problemer med bananfluer?

Ta bort maten: Den enkleste måten å forebygge problemer med bananfluer på er å ganske enkelt å sørge for at de ikke finner den maten de søker. Det gjør du ved å passe på at ingen frukt eller matrester ligger framme. Ikke la oppvask ligge i oppvaskkummen for lenge. Pass på at du holder oppvaskbenken ren og fjern matrester i oppvaskkummen med en gang. Panteflasker og lignende bør også rengjøres. Ikke la vinskvetter stå framme. Det er viktig at overmoden og skadet frukt alltid oppbevares i kjøleskapet. Ellers dukker bananfluene opp på et blunk.

Vær nøye med søppelhåndtering: Bananfluene tiltrekkes gjerne av matrestene i søppelet ditt. Pass derfor på å ha tettsittende lokk på søppelet ditt og at beholderne står i et skap. Vær også nøye med å ta ut restavfallet hver dag. Spesielt i den perioden når bananfluene trives aller best.

Bytt ut potteplantene: Enkelte potteplanter tiltrekker seg bananfluer mer enn andre. Ved problemer med bananfluer blir det tydelig hvilke planter fluene trives i. Bytt ut disse med andre potteplanter, eller sett dem på et annet sted, gjerne utendørs hvis det er mulig.

Senk temperaturen: Pass på å lufte ordentlig og hold innetemperaturen nede hvis det er mulig. På den måten kan du få fluene til å søke seg utendørs i stedet.

Fjern egg fra avløpet: Bananfluene legger gjerne egg akkurat i åpningen til avløpet. Hell kokende vann i avløpet slik at eggene koagulerer og dermed ikke kan utvikle nye bananfluer.

Hvordan blir jeg kvitt bananfluer?

Feller: Det finnes noen forskjellige modeller av feller for bananfluer å få kjøpt, og de har alle samme funksjon. De består av en beholder med væske som bananfluene tiltrekkes av. Når de komer inn i beholderen, drukner de. Man kan også ha klisterlokk på fellen som kan byttes ut, noe som gjør at væskene holder seg lengre.

Disse fellene er den beste måten å få bort bananfluer på. Men husk at renhold bør skje samtidig som fellene settes ut. Hvis ikke, reduseres effekten betraktelig.

Hvis du har barn hjemme, kan det være klokt å satse på en felle der blandingen ikke kan veltes ut eller drikkes ved et uhell.

Insektsspray: Insektsspray kan brukes for å bekjempe bananfluer, møll, pelsbiller og andre små insekter. Spray direkte på insektene på for en «knock down»-effekt. Den kan også sprayes i sprekker og på andre steder der insektene ofte forekommer.

Fluepenn: Fluepennen inneholder en gift og brukes ved at du lager en strek med pennen der du ikke vil at bananfluene skal passere, for eksempel i vinduskarmer. Hvis fluene setter seg på giften, kommer de til å dø. Fluepennen brukes først og fremst for å beskytte spesifikke deler av hjemmet. For å bli kvitt bananfluene i hele hjemmet, anbefales først og fremst feller for bananfluer.

Hjemmelagde feller: Det kan også fungere å lage en hjemmelaget felle. Vanligvis bruker man da eddik blandet med honning i en skål, samt et par dråper oppvaskmiddel. Fluene lokkes mot duften av eddik og honning, men drukner når de kommer fram. Oppvaskmiddelet gjør at overflatespenningen reduseres, slik at fluen synker med en gang og drukner.

En annen variant kan være en skvett eddik i en flaske uten kork, men med plastfole på toppen som du har laget hull i. Bananfluene søker seg dermed forhåpentligvis til flasken og tar seg gjennom hullet, men kan ikke ta seg ut igjen når du først har kommet inn i flasken.

Dessverre er disse fellene ferskvarer, og du må røre i dem ofte. De bør byttes ut hver dag siden de raskt mister virkningen. Det kan derfor være både mer effektivt og billigere i lengden å i stedet kjøpe en ferdig bananfluefelle.

Spørsmål og svar

Kan limfeller for fluer brukes til å fange bananfluer?

Insektsfeller med lim fanger alle flygende insekter som setter seg på limpapiret. En del bananfluer kan dermed fanges med disse. Disse fluene trekkes imidlertid først og fremst til steder der de finner mat, og med lokkemidler trekkes de mer effektivt mot bananfluefeller.

Hva er forskjellen mellom fellene?

Det er ingen forskjeller utover utseendet. Fellen fra Nelson Garden ser ut som en liten skål, mens fellen fra Swisnno er utformet som et eple. Det er samme lokkemiddel som brukes. Det finnes også engangsfeller, men det er mer økonomisk å bruke solide feller der bare lokkemiddelet/limarket byttes ut.

Er lokkemiddelet farlig?

I artikkelen over nevnes flere alternativer som kan brukes som lokkemiddel. Hvis fellen er tilgjengelig for barn, er det viktig å velge et middel som ikke er farlig å få i seg.

Hva er forskjellen på kjøpt lokkemiddel og egenprodusert?

Det som primært skiller kjøpt lokkemiddel og egenprodusert er holdbarheten. Lager du en egen blanding, må du røre i blandingen en gang om dagen for at den skal beholde effekten. Dette er ikke nødvendig i kjøpt lokkemiddel.

Hvor lenge lever bananfluer?

En bananflue lever bare i ca. 30 dager. Hunnene kan imidlertid legge egg allerede etter åtte dager, og da legger hun ca. 500 egg. Hvis de ikke bekjempes tidlig, kan det altså bli en ekstremt stor mengde fluer.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (25 votes)